O cunoastem pe Mona Croitoru de foarte multi ani, de cand a lansat bloggul https://frommonawithgloss.ro/ Asa ca propunerea de a realiza un interviu a fost imediat acceptata, iar raspunsurile au venit in mai putin de o ora. Semn ca stie ce isi doreste! Citeste-i acum povestea!

 

“Ma numesc Mona Marinescu (inainte de casatorie Croitoru), sunt beauty blogger si make-up artist cu o pasiune puternica pentru efecte speciale si machiaj prostetic, motiv pentru care am lansat recent propiul meu Studio Machiaj Prostetic Romania.

Anul acesta implinesc 32 de ani, iar ca pregatire profesionala traseul meu a fost unul cu totul diferit. Am terminat facultatea de Management la ASE si am facut un master de Administrarea Afacerilor in limba engleza, dupa care mi-am luat calificarea internationala ACCA care acopera domeniul economic, audit si management.

Anul acesta am implinit un an de la casatorie si inca nu avem copii, dar avem planuri.

Este greu sa aleg un animal preferat, asa ca o sa mentionez motanul Jinks pe care l-am salvat cand era mic si acum este un motan galben mare si frumos, iar mie imi place foarte mult de el chiar daca el nu prea apreciaza prezenta mea. Iar catelul este Rocco, un chow chow roscat si pufos care a crescut printre pisici si se poarta ca una dintre ele. Ambii Jinks si Rocco stau la parintii mei. Iar daca ar fi sa imi aleg un animal exotic, mi-as dori enorm un lemur cu coada vargata sau un raton. Dar ma pot multumi si cu o pisica Maine Coon. Iubesc animalele!

Imi iubesc sotul, familia si prietenii apropiati, iubesc viata, ador sa fac ceea ce imi place, iubesc animalele si culorile puternice, parul in mai multe nuante, blogul, machiajul, optimismul, ador sa rad tot timpul si sa fiu mereu cu zambetul pe buze.

Dispretuiesc persoanele false, minciunile, lipsa de interes si dedicatie, rautatile gratuite si violenta in general, mai ales fata de fiinte mai slabe, incluzand violenta domestica si cea fata de animale.

Imi place ca ceilalti sa ma vada ca pe o persoana deschisa, simpatica, sincera, careia ii place sa isi ajute prietenii si cunostintele, mereu optimista si cu zambetul pe buze. Pentru ca asa sunt, nu ma prefac, pun mare pret pe sinceritate si cred ca falsitatea si aparentele sunt pierdere de timp pentru toate partile implicate.

Am lansat blogul in 2010 (anul acesta implineste 8 ani de activitate) si l-am deschis ca pe un proiect personal, prin intermediul caruia puteam sa impart informatii cu alte fete pasionate de beauty si make-up, asa ca mine. Inca din liceu eu eram persoana care stia toate noutatile din beauty, testa deja produsele inainte sa apara in reviste si aveam mereu o parere formata pe care sa le-o transmit colegelor cand acestea veneau cu intrebari la mine. La vremea aceea nu stiam ca este o intreaga comunitate de beauty (la noi abia se forma), nu urmaream blogurile internationale si nu am avut un plan stabilit pentru el. Asa ca a crescut si s-a dezvoltat organic, iar eu am invatat pe parcurs foarte multe lucruri.”

 

MELKIOR: Cum incepe povestea ta?

Mona Croitoru: Inca de mica am fost pasionata de frumusete si “imprumutam” cosmeticele si fardurile mamei pentru experimentele proprii cu machiajul. Uneori mai mergeam si la scoala cu “look-urile” create si profesorii nu imi apreciau initiativele si ma trimiteau sa ma spal pe fata. Va dati seama cum arata dupa spalatul pe fata creionul negru, dar asta e alta poveste! Ca parcurs professional, am calcat pe urmele mamei alegand liceul economic Virgil Madgearu si ASE-ul ca facultate. Mereu mi-a placut sa invat si am fost silitoare si pasionata, ceea ce in momentul de fata s-a concretizat intr-o multitudine de diplome si certificate de calificare in diverse domenii – contabil, inspector de resurse umane, economist, ACCA, machior, hair stilist, consilier de creare imagine personala/stilist.

Asa ca pasiunea si creativitatea au fost tot timpul prezente in viata mea si datorita studiilor facute mi s-a insuflat o puternica inclinatie pentru antreprenoriat (alaturi de melodia “Fata mea este model” pe care mi-o dedicau ai mei, cu mentiunea versurilor “Fata mea e manager, urca firma pan’ la cer”), asa ca in prezent manageriez si 2 firme prin care imi desfasor activitatea.

 

MELKIOR: Ce nu stiai cand ai inceput blogul si stii acum?

Mona Croitoru: Imi face placere sa revad articole mai vechi si sa vad cat de mult m-am schimbat si am evoluat. Si dupa, cum v-am mai spus, cand am inceput proiectul “From Mona with Gloss” nu prea stiam eu ce inseamna blogging. Asa ca in timp am invatat de la activitati practice ca fotografie, editare texte, mentenanta site-uri, filmare, montaj video, social media, teme de blog, implementare, certificate SSL, pana la partile creative unde am experimentat cu machiajul, parul si imaginea personala a mea si a altora. Deci evolutia a fost una majora si trebuie sa ii fiu recunoscatoare acestui proiect pentru ca m-a pus in diverse situatii din care am avut de invatat.

 

MELKIOR: Dezvaluie ce iti place cel mai mult la internet.

Mona Croitoru: Cred ca cel mai mult imi place accesibilitatea informatiei. Totul este la un click distanta, de la calculator, laptop, tableta sau telefon. Astfel suntem mult mai informati ca si consumatori si putem sa luam decizii mai bune. Desigur, trebuie sa trecem orice citim si prin filtrul personal pentru ca pana la urma oricine poate scrie orice pe internet. Dar daca iti alegi surse de incredere cred ca ceea ce a devenit internetul este un mare plus pentru noi.

 

MELKIOR: Ce hastag ai crea pentru a reprezenta frumusetea?

Mona Croitoru: Nu pot sa nu mentionez hashtag-ul meu #FMWGmakeup pentru ca ador sa creez look-uri care sa le faca pe doamne si domnisoare sa se simta absolut superbe, dar daca as folosi unul nou ar fi #JustLikeYouAre pentru ca toata lumea este frumoasa in felul ei persoanal, toti avem calitati, iar frumusetea ar trebui sa fie mai mult decat superficial, ar trebui sa ia in considerare tot de la ganduri, la sanatatea fizica si psihica, pana la trasaturi de caracter. Pentru ca degeaba esti o persoana superba in exterior, dar esti roasa de invidie, rautate, minciuni si ganduri negative. Aceasta este parerea mea.

 

MELKIOR: Spune primele 3 cuvinte care iti vin in minte cand te gandesti la beauty?

Mona Croitoru: Zambet, optimism si sanatate.

 

MELKIOR: Ce nu ai face niciodata pe blogul tau?

Mona Croitoru: Nu as minti. Am construit blogul pe sinceritate si consider ca le datorez asta cititorilor mei, asa ca nu as accepta proiecte care nu se potrivesc cu valorile mele si nu as transmite informatii in care nu cred.

 

MELKIOR: Ai observat ce greseli fac femeile cand se machiaza?

Mona Croitoru: Da, am observat mai multe greseli si chiar am tinut seminarii pe aceasta tema, de aceea cred ca noi, ca si comunitate de beauty, trebuie sa mergem cat mai mult pe varianta de educare si transmitere a informatiilor utile, pentru ca toata lumea sa invete din propriile greseli si sa nu le repete. Daca se doreste si o mentionare a unora dintre ele ar fi – alegerea gresita a fondului de ten, aplicarea acestuia doar pana la marginea fetei, gatul si urechile ramanand de o alta culoare, alegerea culorilor pentru machiaj diferite de tonalitatea proprie (culori reci pe un ten cald), exagerarea de orice tip (contouring, buze creionate excesiv, prea mult blush, mascara sau iluminator), evidentierea prin machiaj a prea multor zone (ideal este o zona – ochi sau buze sau obraji, se poate merge pana la 2, dar sa le colorezi excesiv pe toate 3 nu este de dorit). Si sa nu uitam de stocarea necorespunzatoarea a produselor de machiaj (nu se tin in baie!) si folosirea lor la comun cu alte rude sau prietene si folosirea lor dupa termenul de expirare. De multe ori aceste riscuri sunt ignorate si este pacat pentru sanatatea noastra.

 

MELKIOR: Ce stil ai? Care e obiectul vestimentar la care tii cel mai mult?

Mona Croitoru: Cred ca, in general, merg pe doua variante. Ori rock chic, in cadrul caruia port piese din piele (sintetica), rochii asimetrice negre, colanti din piele si accesorii cu tinte, capse si fermoare, ori colour block in cadrul caruia port piese foarte indraznete, colorate. Nu am un obiect anume preferat pe care sa il port tot timpul, fac mereu schimbari in garderoba si incerc look-uri noi. Dar daca vorbim de o piesa pastrata bine in husa ei, este vorba de rochia de mireasa, care pe langa valoarea emotionala, a fost creata special pentru acest eveniment si pictata manual astfel incat sa arate exact ca parul meu.

 

MELKIOR: Cum iti petreci timpul cand stai in casa?

Mona Croitoru: Imi place foarte mult sa citesc si ideal e sa fac asta pe balcon, la aer curat. De asemenea, imi place sa ma uit la seriale si pe YouTube, iar cand am timp si de altceva - imi place sa aleg activitati creative, de exemplu sculptura.

 

MELKIOR: Hobby-uri ai?

Mona Croitoru: Da, cititul, plimbarile prin parc, city break-urile si descoperirea locurilor noi.

 

MELKIOR: Mancarea preferata?

Mona Croitoru: Cred ca mancarea preferata ar fi pastele pentru ca pot fi pregatite in atatea variante delicioase. Dar cum in ultima vreme am incercat sa mananc mai mult vegan, gusturile mele s-au mai schimbat si alternez diversele tipuri de mancare. Si, chiar daca nu ma pasioneaza prea mult gatitul, am fost cumva nevoita sa ma apuc de el, asa ca ma descurc in bucatarie. Nu prea imi place, dar imi ies mancaruri bune.

 

MELKIOR: Unde iti place sa calatoresti?

Mona Croitoru: Ador sa calatoresc. Daca ar fi dupa mine si as avea banii necesari, as pleca in fiecare luna pe undeva (ce-i drept in ultimele 3 luni chiar am reusit sa facem asta vizitand Torino, Oslo si urmand Varsovia). Imi place sa descopar orase noi, ador destinatiile de la mare si insulele, iar calatoria care mi-a ramas in suflet a fost luna de miere din Bahamas. M-as intoarce acolo oricand, in ciuda celor 24 de ore pana la destinatie si a celor 3 avioane schimbate.

 

MELKIOR: Care sunt cosmeticele pe care le plimbi zilnic in poseta?

Mona Croitoru: Nu tin prea multe cosmetice in poseta pentru ca, in general, aleg genti mici, dar mereu am un ruj, doua, trei. Pentru ca mi se intampla sa tot adaug cate unul si sa uit de ele acolo, dupa care le redescopar ca si cand ar fi prima data. E amuzant!

 

MELKIOR: Rujul preferat - ce culoare are? Dar oja? Dar fardul de pleoape?

Mona Croitoru: Rujul preferat este intr-o culoare intensa de mov sau un roz prafuit sau un nude rose, intr-o textura mata si rezistenta, dar care sa nu usuce buzele. Mi se pare ca aceste culori ma reprezinta cel mai bine si merg mereu cu orice look imi creez pe pleoape. Oja se schimba tot timpul si mereu este intr-o culoare intensa si eventual are si un model. Ideal mov, roz, portocaliu, glittere si texturi. La fardul de pleoape este imposibil sa aleg unul ca fiind preferat pentru ca am prea multe palete superbe de farduri pe care le folosesc prin rotatie. Dar mereu apreciez texturile intens pigmentate, stralucitoare si rezistente. Iar ca un mic tip, atunci cand nu am timp sa imi fac un machiaj mai elaborat al ochilor aplic iluminator si un tus negru, iar rezultatul este la fel de frumos.

 

MELKIOR: Ce inseamna Melkior pentru tine?

Mona Croitoru: Melkior inseamna un brand de suflet, pentru mine, care a dorit sa colaboram impreuna inca de cand aveam blogul la inceput. Nu voi uita niciodata cand am mers impreuna la premiile GOPO. De asemenea, inseamna inovatie si produse de calitate, ce vin in intampinarea trendurilor sau le creeaza. Nu am fost niciodata dezamagita de produsele incercate, iar paletarul de nuante si texturi este creat special ca fiecare sa isi gaseasca produsul potrivit.

 

MELKIOR: Ai un sfat util pentru cei care citesc acest interviu?

Mona Croitoru: Sa creada mereu in ei si in fortele proprii, sa nu se neglijeze in favoarea altora, sa includa in viata lor activitati care sa ii faca fericiti si sa ii ajute sa se dezvolte, sa nu se complaca in situatii neplacute si sa isi faca mereu vocea auzita.

 

MELKIOR: Ce dorinte ai pentru vara 2018?

Mona Croitoru: Sa se concretizeze proiectele care sunt acum la stadiul de planuri, sa plecam intr-o vacanta relaxanta si sa ne odihnim, pentru ca toamna va veni in forta cu mai multe idei si proiecte.

 

MELKIOR: Unde te vezi peste 10 ani?

Mona Croitoru: In 10 ani sper sa fac tot ceea ce imi place, cu succes si rezultate bune, cu o familie frumoasa si cu prietenii alaturi de noi, cu mai multa experienta acumulata si proiecte frumoase duse la bun sfarsit.